CMSF

Autoestima als nens

Tornar

L'autoestima és com una armadura que protegirà al nen davant dels desafiaments de la vida. Els nens que se senten bé amb ells mateixos són capaços de gestionar millor els conflictes. Per als nens amb baixa autoestima els desafiaments poden ser fonts importants d'ansietat i frustració. Tenen una baixa opinió de si mateixos, presentant pensaments autocrítics com "no sóc prou bo / a", "no puc fer res bé", "no puc .." "mai aprendré a fer això bé", "Què més dóna? "," no li importo a ningú "...
Els patrons d'autoestima comencen molt aviat i es veuen construïts per diverses variables:
- D'una banda, un nen petit que aprèn a fer alguna cosa nova (xutar la pilota, fer una suma ...), experimenta un sentiment d'assoliment, de capacitat de fer alguna cosa, que reforça la seva autoestima.
-Per Altra banda la relació amb els pares és fonamental per ajudar els nens a formar-se percepcions positives d'ells mateixos. Per generar una bona autoestima són fonamentals tres premisses: "sentir-se estimat", "sentir-se valorat" i "sentir-se únic" per part dels seus pares. Sense la integració d'aquestes premisses, el nen anirà creixent sentint que no és prou valuós per a ser volgut ni són valuoses les seves capacitats. Aquestes creences les anirà arrossegant al llarg de la seva vida, convertint-se probablement en un adult amb una autoestima molt pobre. Hem de tenir present que per la capacitat cognitiva d'un nen, l'opinió o informació transmesa pels seus pares constitueix una màxima, amb validesa absoluta. Modificar aquesta creença en l'adultesa, serà costosa però possible.
Així doncs, l'autoestima podria definir-se com sentiments de capacitat combinats amb el sentiment de sentir-se estimat i valorat. El nen ha de sentir-se capaç de fer les coses, però alhora valorat i estimat per poder desenvolupar una bona autoestima.
Un nen que se sent feliç per haver-se sentit capaç d'aconseguir alguna cosa, però no se sent estimat pot arribar a presentar una baixa autoestima.
Com poden actuar els pares?

  • Procureu crear a casa un ambient d'amor, seguretat.
  • Mantingui una relació amb ell / a basada en el respecte.
  • Digueu-li al seu fill comentaris positius i concrets, reforçant sovint, reconeixent sempre l'esforç que realitza en comptes de centrar-se en els resultats.
  • Doneu-li mostres d'afecte. El seu amor és summament important per estimular l'autoestima del seu fill. Abraci'l i digui-li tot el que li vol i el orgullós que està d'ell / a.
  • Sigui un model positiu. Cuidi la seva pròpia autoestima i el seu fill tindrà un bon model a seguir.

Si considera que el seu fill té una baixa autoestima, valori sol·licitar ajuda a un professional, que pot ajudar a trobar quin problema pot estar impedint que el seu fill se senti bé amb si mateix. La teràpia pot ajudar els nens a veure d'una manera més realista i a desenvolupar una bona autoestima per tenir una vida més feliç.

AMCRISME SL (CENTRE MÈDIC SANT FELIU) únicament utilitza cookies que permeten el funcionament i la prestació dels serveis oferts a la pàgina web i que en cap cas tracten dades de connexió i/o dels dispositius per finalitats estadístiques ni capten hàbits de navegació per finalitats publicitàries. OK | + info