CMSF

POSTUROLOGIA

POSTUROLOGIA

La posturologia és la branca de les Ciències de la Salut que estudia el sistema tònic postural, la seva regulació, alteracions, adaptacions i formes de tractament a través dels principals captors d'informació (peus, ulls, boca i vestíbul).

Quan algun d'aquests captors es desregula, es produeixen adaptacions posturals causant patologies i pertorbació de tot el sistema.

El sistema postural és un sistema complex que estableix relacions amb el sistema nerviós central (SNC), a través d'automatismes de tipus reflex, com el d'extensió global que actua com a reflex anti gravitatori i alhora com estabilitzador de la postura i de l'equilibri postural .

Aquest sistema té diverses vies d'entrada a través de diferents captors, principalment peus i ulls, i gràcies als seus exteroceptors i propioceptors ens proporcionen informació de la postura.

ESTUDI POSTURAL

El Podoposturòleg realitza un estudi corporal complet i busca les diferents alteracions de postura existents mitjançant diferents tests. A través de les plantilles posturals exteroceptives, es pretén re programar el sistema postural, actuant des de la planta de peu mitjançant petits estímuls. Són de poc gruix i s'han de dur tot el dia durant molt de temps (variable segons persones i circumstàncies). Aquestes plantilles són les encarregades de proporcionar informació a l'SNC, el qual respondrà amb canvis evidents en la postura.

Els estímuls podals, poden combinar-se amb altres estímuls (oculars, dentals, teràpia manual) si cal, treballant de manera multidisciplinària amb altres professionals amb la finalitat de re programar el sistema.

Amb estímuls molt petits podem produir canvis importants en la postura.

A qui va dirigida?

El tipus de diagnòstic que s'estableix és diferent a la medicina tradicional ja que no està destinat a tractar una afecció o malaltia determinada, sinó que el que tracta és de trobar l'origen de el problema i solucionar-lo de forma directa re programant el sistema postural; d'aquesta manera s'aconsegueix que el pacient se senti molt millor a nivell general i pugui recuperar la salut completa del seu cos. Té múltiples aplicacions:

 

  • Problemes d’ esquena

  • Dolors crònics

  • Vertígens (no patologia vestibular)

  • Alteracions podals

  • Etcètera

 

Plantilles Mixtes

En alguns casos, pot ser necessari l'elaboració de plantilles mixtes, les quals seran de base biomecànica, per compensar la deformitat estructural del peu, i al qual s'afegiran els pertinents elements posturals per regular el sistema postural.

 

Sandra Barreras Almela

Podòloga al Centre Mèdic Sant Feliu

Aquesta web utilitza cookies per a millorar la seva experiència. Si continua navegant, considerem que accepta el seu ús. OK | + info