CMSF

La procrastinació

Procrastinar significa posposar o ajornar tasques, deures i responsabilitats per altres activitats que ens resulten més gratificants però que són irrellevants.

Al procrastinar, el que fem és posposar les coses per a un futur, en el qual creiem que tindrem el temps suficient per realitzar aquell assumpte pendent de la manera que volem.

Tots en algun moment "deixem per demà el que podem fer avui", però quan aquest estil d'afrontar les responsabilitats i metes és habitual, crònic i té conseqüències per a nosaltres, generant malestar, i interferint en la vida, estaríem parlant de la procrastinació com un problema.

Les excuses més freqüents que ens posem a l'hora de procrastinar són: La manca de temps, la peresa i la preferència per ocupar-se amb activitats més agradables. Però la veritat és que a la majoria dels casos no gestionem el nostre temps com es degués, permetent-nos el luxe de malgastar les hores davant del mòbil, la televisió o l'ordinador.

Algunes tècniques per aconseguir superar la procrastinació:

- No cercar excuses a través d'arguments aparentment lògics del tipus "ho deixo per demà que estaré més descansat" etc., que són totalment irracionals. Aquesta tècnica et proposa no deixar-te temps per pensar i posar-te a realitzar les teves activitats programes no atendre al teu diàleg intern procrastinador; Fes-ho ja!

- El pla dels cinc minuts: Programa't per obligar-te a treballar cinc minuts en una tasca. Quan hagis acabat Programa't per a cinc minuts més i així successivament.

- Realitza primer les parts més difícils de la tasca.

- Quan recordis que hi ha una tasca que no has realitzat i et ve a la ment, posa't a fer-la immediatament sense pensar, almenys una part.

- Divideix la tasca en subobjectius i realitza la tasca per etapes.

- Reforç positiu: date algun premi o gratificació cada vegada que aconsegueixis realitzar alguna tasca.

- Realitza tots els canvis en el teu entorn per afavorir el puguis realitzar la tasca: lluminositat, temperatura, silenci ...

S'estima que la procrastinació com a problema crònic afecta el 20%, o 25% de la població general (Ferrán i Diaz-Morales, 2007).

 

Esther Fabra

Psicòloga

Aquesta web utilitza cookies per a millorar la seva experiència. Si continua navegant, considerem que accepta el seu ús. OK | + info