CMSF

L’Osteopatia Gestacional: Un tractament per acompanyar l’embaràs

L’embaràs, és un moment de la vida molt especial per a la dona. En aquest període, experimentarà canvis físics, fisiològics i emocionals importants. Si aquests canvis no es donen de manera correcta, la mare i el nadó no gaudiran d’aquesta gestació en plenitud.

La panxa de la mare augmentarà el seu volum degut al creixement del nadó, fet que donarà una alteració en les corbes de la columna. A conseqüència d’això, sovint podran aparèixer dolors a l’esquena per l’ irradiació del ciàtic o restriccions de mobilitat en la pelvis.

Aquestes adaptacions també influiran en les vísceres, ja que el ventre matern ocuparà un espai considerable i farà que l’espai dels pulmons, l’estómac, els intestins, etc, reduirà. Això podrà comportar alguns símptomes molestos com restrenyiment, reflux, males digestions, dificultats en la respiració, etc.

 

L’osteopatia gestacional sorgeix de l’adaptació de l’osteopatia per a personalitzar la teràpia manual durant l’embaràs, avaluant i tractant al mateix temps, tenint sempre en compte els nous detalls estructurals de la dona embarassada, cuidant els nous paràmetres d’espai, la forma i el comportament de la nova anatomia gestant. En aquest cas, l’osteopatia gestacional pot ser un bon abordatge terapèutic on ens permetrà acompanyar i ajudar a la mare i al nadó sense que impliqui risc algun per a cap dels dos.

 

S’ utilitzen tècniques especifiques i resolutives de diferents tipus, per exemple, tècniques articulatòries gens agressives, que ajudaran a millorar el moviment. Facilitar que el cos es mogui millor, i més específicament la pelvis ajudarà en el moment del part. També es poden utilitzar tècniques més funcionals, que són encara més suaus. Fins i tot es poden arribar a posar en pràctica tècniques cranials.

Millorant l’estat de la mare es pot influenciar de forma important el benestar del nadó. En qualsevol cas, l’osteopatia busca, en tot moment, el benestar de tots dos, així doncs, no és necessari haver de patir molèsties durant l’embaràs per adreçar-se a un osteòpata.

Es important, abordar a la pacient dins la seva globalitat, tan en la seva part mecànica, visceral i cranial, i no ens hem de descuidar, en donar importància i indicar a la dona embarassada els beneficis d’incloure una teràpia més activa i especifica con la natació o el ioga.

Un cop finalitzat el procés de gestació, l’osteòpata també podrà acompanyar a la dona en el seu procés de recuperació, fent que es doni de manera més suau i sense cap tipus d’alteració.

Núria Vidiella

Osteòpata

Centre Mèdic Sant Feliu

 

Aquesta web utilitza cookies per a millorar la seva experiència. Si continua navegant, considerem que accepta el seu ús. OK | + info